رصد خبر | سه محور برجسته در روزنامههای اصلی حامی دولت در شماره امروز ۲ مرداد شامل شهادت ۴ نیروی پلیس راه زاهدان، تظاهرات اعتراضی در اسراییل و توهین به قرآن و حمایت دولتهای غربی از آن بود.
روزنامههای منتقد دولت اصلاح قانون انتخابات در مجلس و تضعیف جمهوریت، درگیری سیاسی طرفداران قالیباف و رییسی، حذف انتخابات تناسبی مجلس در تهران را مورد توجه قرار داده بودند.
شکست رییسی در ۲ سال اول
دو سال از مدیریت دولت جدید میگذرد. دولتها در دو سال اول هر چه در چنته دارند را رو میکنند، ولی این دو سال نشان داد که هیچ امیدی را نزد صاحبان سرمایه ایجاد نکردهاند تا اقدام به سرمایهگذاری کنند. کافی است مقایسه کنید با سال ۹۴ که روحانی آمده بود یا سال ۷۸ که خاتمی آمده بود. این گروه حتی از انجام کوچکترین وعدههای خود نیز عاجز هستند. گمان میکردند که مدیریت امور از جمله اقتصاد یک «قرارگاه» کم دارد که با آمدن آنان، قرارگاها را تشکیل میدهند و مشکلات حل میشود. قرارگاه پشت قرارگاه، از قرارگاه مبارزه با سقط جنین تا پیگیری خانههای خالی و گرفتن مالیات و کنترل قیمتها و… ولی روشن بود که اقتصاد قرارگاهی ره به جایی ندارد، و از قیمت مرغ هم شکست خوردند. همین ۳۰ ماه پیش بود که رئیس مجلس از مرغ ده هزار تومانی در دولت روحانی شاکی بود، حالا با لکنت زبان از مرغ ۱۰۰ هزار تومانی سخن میگویند که تازه به قول خودشان پیدا هم نمیشود و باز هم میگویند مشکل مدیریتی است! خُب مگر شما نیامدید که این مشکل را حل کنید؟ پس چرا ده برابر کردید؟!
اخبار حاکی از رکود بخش مسکن است؛ بهطوریکه آمار حوزه مسکن نیز اعلام نمیشود. گویی آمار است که وضع بد را ایجاد میکند! بدهی بانکها به بانک مرکزی با جهش ۱۶۷ درصدی رکورد زده است که سرچشمه تورم است. همه اینها در کنار افزایش شدید مالیات و فروش چشمگیر نفت است که سال گذشته به ۴۳ میلیارد دلار رسید، ولی دریغ از بهبود وضع تورم که باید تکرقمی میشد و افزایش دستمزدها که باید جبران تورم را میکرد! فقدان برنامه و راهبرد اقتصادی موجب نوعی اغتشاش سیاستگذاری شده است.
اکنون و پس از دو سال روشن شد که تمام آن وعدههایی که صادقانه و البته از روی بیاطلاعی داده شد، سراب بود؛ سرابی که همه کارشناسان از آن اطلاع داشتند. سراب بودن هم مشکل اصلی نیست، مشکل اینجاست که در افق پیش رو هم چیز دیگری جز سراب دیده نمیشود. وقت خود را صرف یکدستی کردند و افراد فاقد صلاحیت و کارآمد میداندار شدند.
هم میهن
مخفی کردن آمار پس از شکست سیاست ها
توقف انتشار آمار مسکن از سوی مرکز آمار و بانک مرکزی از وخیمتر شدن اوضاع خبر میدهد .
بعد از رکود بیمانند مسکن در سال ۱۴۰۱، مراکز آماری کشور انتشار آمار مربوط به قیمت، اجارهبها و صدور پروانه ساختمانی را متوقف کردند. مرکز آمار آخرین آمارنامه صدور پروانههای ساختمانی را بهمن سال گذشته منتشر کرد که حاوی اطلاعات مربوط به فصل تابستان ۱۴۰۱ است و بانک مرکزی از آذر سال گذشته، هیچ گزارشی از تحولات قیمت و تعداد معاملات مسکن منتشر نکرده است. براساس سوابقی که از این مراکز آماری سراغ داریم، میتوان احتمال داد دلیل توقف انتشار آمار به منفیتر شدن شاخصها و رشد قابل توجه قیمتها باز میگردد. آخرین آمار منتشرشده توسط این دو دستگاه نشان میدهد در بهار سال قبل رکورد ۱۸ساله رکود ساختمان شکست. این در شرایطی است که مهمترین وعده ابراهیم رئیسی بعد از تکرقمی کردن تورم، ساخت چهار میلیون مسکن بود.
هم میهن
سایه شورای نگهبان بر انتخابات
مهمترین نقطه قانون انتخابات بسط ید و گسترش اختیار رد صلاحیت نامزدها تا قبل از تصویب اعتبار نامه در مجلس است. در واقع نظارت استصوابی به توان N است.
اینکه نهاد نظارتی انتخابات این امکان را پیدا کند که نماینده منتخب مردم را قبل از تصویب اعتبار نامه از مجلس بیرون بکشد و ردصلاحیت کنند، عجیبترین شکل نظارت در سطح جهان است.
اگر گفته میشود انتخابات باید مشارکتیتر باشد، در قانون هم باید تغییراتی به نفع مشارکت بیشتر مردم و امکان مشارکت منتقدان به وضع موجود فراهم میشد.
قانون جدید انتخابات شامل مواردی چون بسط ید شورای نگهبان به دوران پساانتخاباتی، اختیارات ویژه به دفاتر استانی شورای نگهبان با حضور در شورای تامین، کمرنگ شدن نقش هیاتهای اجرایی به نفع هیات نظارت و… است .
علی باقری رییس دفتر سیاسی حزب توسعه ملی و عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان- اعتماد
“انتخاب” جایگزین “اجبار” در پوشش
تاکنون به هیچ یک از تشکلهای رسمی مخالف قانون حجاب اجازه برگزاری یک تجمع داده نشده، بلکه هر نوع تجمع اعتراضی دیگری با این موضع اغتشاش نامیده شده است. اما مدافعان حجاب اجباری بدون محدودیت هم تجمع برگزار میکنند و هر جا تشخیص بدهند، آتش به اختیار عمل میکنند. این رویارویی و دو قطبی وقتی ابعاد خطرناکتری به خود میگیرد که با نارضایتیهای موجود و خشم انباشته شده از این نارضایتیها پیوند بخورد و ناگفته پیداست که دامنه این مناقشه چه ظرفیتی برای گسترش روزافزون و تشدید شدن دارد. در حالی که پوشش هر جامعه برآیندی از هنجارهای مورد وفاق آحاد جامعه است و وقتی اکثریت جامعه ایران با اجبار و تحمیل یک نوع پوشش مخالفند، باید اولویت اصلی متولیان تحقق وفاقی از جنس اکثریت ملت باشد. هر چند حقوق اکثریت نمیتواند نافی حقوق اقلیت باشد. چه بسا ما مدافعان پوشش اسلامی معترض به رفتار دولتهایی هستیم که برای زنان با این پوشش محدودیت ایجاد میکنند.
بنابر این هر نوع مداخله اجباری در امری که هنجار بودن آن باید مورد وفاق جامعه باشد، نه تنها اشتباه استراتژیک حکومتها است، بلکه در درازمدت به ضد خود نیز تبدیل خواهد شد. مکرر گفتهایم و باز هم میگوییم تنها راهحل پایان دادن به این مناقشه اصلاح سیاستگذاریها و قوانین با هدف تبعیضزدایی از زنان از یکسو و پرداختن به راهحلهای ایجابی از سوی دیگر است. با ادامه روند موجود هیچ پایانی بر این مناقشه مترتب نیست و باید بیش از پیش نگران آینده کشور بود. بهترین حالت برای حاکمیت آن است که داشتن پوشش اسلامی از سر انتخاب باشد، نه اجبار و یقین داشته باشند که این اجبار یک سویه معدل به شدت پوشش هنجار را تغییر خواهد داد. همان تغییری که از بیرون بودن چند تار موی زنان به چکمه و ساپورت و مانتوی کوتاه و جلو باز رسید و امروز از همه این سقفها عبور کرده است.
آذر منصوری- اعتماد
سکوت در برابر فاجعه ” اوپرت”
در حالی که انتظار میرفت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به موضوع شب پرحادثه «اوپرت» واکنش نشان دهد، اما تا لحظه تنظیم این گزارش واکنشی مشاهده نشده است.
علیاصل -مدرس ملی فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری- در این خصوص به «جهانصنعت» گفت: به نظرم معاونت گردشگری باید ابتدا همه موارد و جوانب مربوطه را بررسی و سپس درخصوص این موضوع اظهارنظر کند.
برخی مدعی شدهاند که حمله به گردشگران و آسیب جسمی و تخریب اموال آنان در اوپرت در مرز استان های سمنان و مازندران بهدلیل «طبیعتگردی در شب سوم ماه محرم» رخ داده است.
جهان صنعت
برنامه دولت برای نقض حریم شخصی
ماده ۷۵ لایحه برنامه هفتم توسعه که دولت سیزدهم ۲۸ خـرداد ۱۴۰۲ به صحن علنی مجلس آورد، وزارت فرهنگ و ارشــاد اسالمی را مکلف کرده تا سامانه رصد پایش و سنجش مستمر شاخص های فرهنگ عمومی و ـبک زندگی مردم را راهاندازی کند. در این لایحه که به موضوعات اقتصاد دیجیتال، فرهنگ، امنیت و سایر مسائل مهم پرداخته شده، بندی درج شده که به باور برخی کارشناسان و نمایندگان مجلس به معنای دخالت دولت در زندگی شـخصی افراد است. به موجب بندی از ماده ۷۵ برنامه هفتم توسعه وظیفه راه اندازی سامانه رصد پایش و سنجش مستمر شاخصهای فرهنگ عمومی و سبک زندگی مردم به وزارت ارشاد محول شده است. وظیفه ای که این وزارتخانه را ملزم میکند با هماهنگی مرکز آمار داده های آماری موردنیاز از «معنویت» افراد به طور دقیق و آنالین جمع آوری ـود.
همچنین به دستگاه های اجرائی و دارندگان پایگاه های داده تأکید شده است که نسبت به ارائه مستمر و جامع داده ها به این ســامانه به صورت برخط اقدام کنند. مسئله ای که نقض کننده حریم شخصی افراد اســت و در مغایرت با اصول قانون اساسی مبنی بر آزادی های مدنی و حقوق شهروندی است.
شرق
تضعیف هویت ایرانی خلیج فارس با شکاف توسعه
تلاش برای بازداشــتن کشــورها از اتخاذ مواضــع منفی علیه ایران و جلوگیری از عــوارض منفی و خطرناک این موضع گیری ها در درازمدت تنها در صورتی ممکن اســت که ایران یک اســتراتژی توســعه پایدار برای سراسر کشور و به ویژه برای حوزه خلیج فارس داشته باـد. سواحل ایرانی خلیج فارس به شدت در مقایسه با سواحل عربی عقب مانده و کم جمعیت است. جزایر ایرانی در تله عقب ماندگی گرفتارند و اغلب آنها به شیوه ۵۰ سال پیش تنها از منظــر نفتی و نظامی دیده میشوند. ادامه روند جاری و افزایش شــکاف در درجه توسعهیافتگی دو قطب عربی و ایرانی منطقه علاوه بــر اینکه هویت ایرانی خلیج فــارس را تضعیف می کند، از جاذبه اقتصادی و دیپلماتیک ایران برای دیگر کشورها نیز به شدت می کاهد. اولویت دادن به توســعه کشــور و در این راستا کاستن از میزان تنش با جهان و به ویژه اتخاذ یک الگوی توســعه دریا محور که مشــوق توسعه قلمرو ایرانی در خلیج فارس باشد، اکنون به یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای حفظ امنیت ملی و تمامیت ارضی تبدیل شده است.
کوروش احمدی- شرق
زوال تمدن غرب
بیثباتی بیسابقه شش ماه اخیر رژیم صهیونی یا آشفتگی چندین ساله فرانسه یا ابتلای آمریکا به حاکمان گیج یا ناامیدی از پادشاهی بریتانیا یا بینتیجه ماندن تقابل غرب با روسیه یا برخورد کشتی تایتانیک تمدن غرب با صخره واقعیات است که سوئد را سوپاپ پرصدای این تمدن به آخر رسیده کرده است؟ یا سوت آخر تقابل غرب با تمدن نوین اسلامی است که نتیجه تلخ شکست را به آنان تفهیم کرده است؟ انسان امروز حق دارد بپرسد که دستاورد تمدن غرب، غیر از تأمین رفاهیات گران برای شهروندان افسرده خود چه بوده است؟ آنها که با خون و خشونت و تجاوز و قتل عام، به ادکلن و پاپیون رسیدند و به نام علم، انسان را تحقیر کرده و او را حیوانی از نسل میمون معرفی میکنند و برایش باغ وحش منظم ساخته و آغل آذین کردهاند، چگونه مسیر را طی کردند که با ارتجاع توانستند به دستاورد هزاران سال پیش قوم لوط و عاد و ثمود برسند؟ جوان امروز مقایسه میکند که تمدن اسلامی که قرآنش به انسان کرامت و آزادی و عزت هدیه میدهد و او را به تفکر امر میکند ارجح است یا تمدنی که با ادعای گزافش اکنون توانسته اعمال قوم لوط را قانونی کند و برای آنها پرچم رنگین کمانی بسازد؟ اسلامی که نه ظلم میکند و نه ظلم میپذیرد متعادل است یا تفکر شروری که یا آدم میکشد یا کتاب میسوزاند و یا فحش میدهد؟ امر کردن و انجام دادن «قرآنسوزی» توسط «نامتعادلها» اگرچه حیله شیطانیِ استکبار جهانی برای فرار از پاسخگویی به سؤالات اساسی است ولی نشانه اصلی زوال تمدنی و زبونی و ذلت آنها در مواجهه منطقی با اسلام است.
کیهان
تلاش برای پایان انزوای خاتمی با مراسم تشییع و ختم
اعتراف به ورشکستگی و انزوای شدید یکی از سران فتنه ۸۸ جریان ورشکسته فعال در فتنههای نیابتی، حضور خاتمی در مراسم ختم و تشییع چهرهها را تنها راه خارج کردن وی از انزوای سیاسی و موضع اتهام تلقی میکند! شبکه رسانهای وابسته به مدعیان اصلاحطلبی، چندی قبل به بهانه شرکت خاتمی در مراسم سالگرد درگذشت مرحوم دعایی(ره)و حضور خاتمی در کنار برخی چهرههای موجه، سعی کرد برای این راس فتنه ۱۳۸۸ اعتبار و آبرو فراهم کند. این طیف همچنین آخرین بار تصاویر حضور خاتمی در مراسم تشییع مرحوم آیتالله حسن صانعی در حسینیه جماران (در کنار برخی شخصیتهای موجه مانند آقایان محمدی گلپایگانی و محسنی اژهای) را بهانهای برای القای پایان انزوای خاتمی و رفع اتهام از او قرار داد. به نظر میرسد این صحنهها از سوی اطرافیان خاتمی مهندسی میشود تا چنین القا کند که حساسیتها نسبت به سوابق خیانت خاتمی از بین رفته است.
کیهان
پیش ثبت نام نامزدها به زیان اصلاح طلبان
پیش ثبتنام کاندیداهای مجلس شورای اسلامی موجب میشود که اصلاحطلبان ظرفیت فشار خود را به حاکمیت از دست بدهند. نارضایتی اصلاحطلبان رادیکال از این پیشثبتنام آشکار است. آنان با اشاره به همین زمانبندی تصریح میکنند این وضعیت اصلاحطلبان را مجبور به رونمایی از برخی کاندیداهای خود میکند و پیشاپیش نفرات مورد نظر آنان در استانهای مختلف آشکار میشوند. رادیکالهای اصلاحطلب بر این باورند پیشثبتنام کاندیداهای مجلس سبب میشود آنان ظرفیت فشار خود به حاکمیت را که بنا بود در نیمه دوم سال در چرخه عملیاتی قرار بگیرد، از دست بدهند.
جوان
«پول نقد» یا «کارت به کارت»، دو شیوه پرداختی است که این روزها جایگزین «پرداخت با کارتخوان» شده است. به نظر میرسد که اجرایی شدن دو سیاست در فرار دستهجمعی از کارتخوانها موثر بوده است. نخست روش محاسبه مالیات بر اساس میزان تراکنشها، که با حذف کارتخوان این اطلاعات در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار نمیگیرد. دوم اینکه قرار است برخی از کسبه، به ازای هر خرید، رقمی را بهعنوان کارمزد پرداخت کنند. در نتیجه این موضوع باعث شده است که فروشندگان کالا و خدمات، عمدتا از مصرفکننده درخواست کنند یا پول نقد داشته باشد یا مبلغ را کارت به کارت کند. البته سازمان امور مالیاتی تاکید کرده که علاوه بر دستگاههای کارتخوان، اطلاعات گردش حسابها نیز مورد بررسی قرار میگیرد؛ اما بررسیهای میدانی «دنیایاقتصاد» نشان میدهد دارندگان کارتخوان برای عبور از این خوان، حسابهای متعددی را به مشتری معرفی میکنند. از نظر کارشناسان، روشن کردن مصارف مالیاتی، حرکت به سمت مالیات بر مجموع درآمد و فرهنگسازی سه راهحل معضل ایجادشده است.
دنیای اقتصاد