آیا میدانستید بعضی غذاها وقتی سرد میشوند، نهتنها چیزی از ارزش غذاییشان کم نمیشود، بلکه سالمتر هم میشوند؟ متخصصان تغذیه میگویند سرد کردن برخی مواد غذاییِ پخته، باعث شکلگیری نوعی نشاسته مفید میشود که به تنظیم قند خون، سلامت روده و پیشگیری از بیماریهای مزمن کمک میکند.
رصدخبر | جامعه؛ اگر بهدنبال افزایش فواید تغذیهای مواد غذایی هستید، شاید بد نباشد برخی از خوراکیهای روزمره داخل کابینت آشپزخانه را پس از پخت، مدتی در یخچال نگه دارید. بهگزارش وبسایت Health.com، بر پایه نظر متخصصان تغذیه، هشت ماده غذایی وجود دارد که پس از سرد شدن، خواص سالمتری پیدا میکنند. این مواد میتوانند به تنظیم قند خون، بهبود سلامت روده، و حتی پیشگیری از بیماریهای مزمن کمک کنند.
۱. برنج سفید
برنج سفید سردشده نشاسته مقاوم تولید میکند؛ نوعی کربوهیدرات که در روده کوچک هضم نمیشود و در روده بزرگ تخمیر میشود. به گفتهٔ دانشگاه جانز هاپکینز، این نشاسته مانند یک پروبیوتیک، باکتریهای مفید روده را تغذیه کرده و به تنظیم قند خون و کاهش خطر دیابت نوع ۲ کمک میکند.
برای بهرهبردن از این ویژگی، میتوانید برنج سفید سرد را با سالمون پخته یا کنسروی، سس سیراچا، مایونز کیوپی، خیار، جلبک دریایی خشکشده و دانههای کنجد سیاه در یک کاسه ترکیب کنید.
۲. جو دوسر
جو دوسر خیساندهشده در شب (overnight oats) نیز منبع خوبی از نشاسته مقاوم است. این وعدهٔ صبحانه که این روزها بسیار محبوب شده، ترکیبی است از جو دوسر و شیر، که با افزودنیهای دلخواه در یک ظرف دردار، دستکم دو ساعت در یخچال نگهداری میشود.
۳. سیبزمینی
سیبزمینی سردشده هم به افزایش نشاسته مقاوم کمک میکند. پیشنهاد میشود یک سالاد سیبزمینی با ماست یونانی و شوید درست کنید که برای روزهای گرم تابستان انتخابی مغذی و خوشطعم است.
۴. شوید
شوید نیز از جمله سبزیجاتی است که پس از نگهداری در یخچال سالمتر میشود. بهنوشتهٔ Health.com، مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ در نشریه «آنتیاکسیدانها» منتشر شد نشان داد که شویدِ سردشده پس از ۱۵ روز، مقدار بیشتری اسید فنولیک دارد؛ ترکیبی طبیعی با خاصیت آنتیاکسیدانی که به پیشگیری از بیماریهای مزمن کمک میکند.
۵. پاستا
پاستای سردشده هم نشاسته مقاوم تولید میکند. میتوانید آن را با سبزیجات تازه و یک سس وینیگرت سبک ترکیب کرده و یک سالاد تابستانی سالم بسازید.
۶. جو پختهشده
جو پختهشده نیز در صورت سرد شدن، خاصیتی مشابه پاستا و برنج پیدا میکند و در تهیهٔ سالادها یا غذاهای سرد قابل استفاده است.
۷. لوبیا
افزودن لوبیای سرد به سالاد نهتنها فیبر و پروتئین آن را افزایش میدهد، بلکه مقدار نشاسته مقاوم را نیز بالا میبرد. بر اساس مطالعهای منتشرشده در نشریه NFS در سال ۲۰۱۶، لوبیا چیتیِ سردشده بیشترین میزان نشاسته مقاوم را در میان انواع لوبیا دارد.
۸. نان سردشده
در نهایت، یک روش ساده برای دریافت نشاسته مقاوم آن است که نان تازهپختهشده را یک هفته در یخچال نگه دارید و سپس از آن برای تهیهٔ انواع ساندویچ استفاده کنید.